Rymdresan

När vi kom in från matrasten, så möttes vi av detta meddelandet från Klonk.

20150908_131538

IMG_0340
Två elever från 1-3 resonerar kring meddelandet: -Antingen är det någon som inte kan stava eller så måste det vara ”rymdiska”.

Vi gick ner i källaren och tog plats i vår rymdraket. Det var riktigt pirrigt att åka ut i rymden för att leta reda på Klonk.

20150908_132623_LLS

20150908_132819_LLS
Det var skönt att man kunde hålla en kompis i handen.

3, 2, 1, 0 … Nu var det dags att lyfta!

20150908_132805_LLS

Följ med oss på vår resa ut i rymden!

Så kusligt att kraschlanda vid ISS! Vi måste göra allt vi kan för att ta oss därifrån!

Vi fick tre uppdrag som vi skulle lösa.

Förskola och förskoleklass kommer att fundera över hur Klonk ser ut och hur det landskap ser ut där han är.

1-3:orna kommer att lära sig så mycket som möjligt om planeterna i vårt solsystem för att ta reda på vilken planet Klonk är på.

Förskolan och förskoleklassen återsamlades tillsammans med 1-3:orna för att fundera kring vad det är som händer där ute i rymden. Eleverna var mycket spända och hade många tankar kring vem det är som kan ha fastnat där ute i rymden och hur är det möjligt att ”de” kan ta kontakt med oss? Vi återkom också till ”Big Bang” vilket eleverna tyckte var uppseendeväckande. Blev jorden verkligen till på det sättet? Och vem är det som vet allt det här och finns det garantier för att det verkligen har hänt?

IMG_0347

En saga lästes om ”Big Bang” och eleverna ombads att blunda för att få en känsla av hur mörkt det kunde ha varit då detta skedde. Instrument användes för att förstärka ljud och känslor. Det blev lite väl spännande för vissa!

Därefter fick alla elever ett svart papper och med hjälp av kladd-kritor, lyssnandes till intro av Richard Strauss Also sprach Zarathustra, skapa sin egna ”Big Bang” som nu hänger som en utställning uppe hos 1-3:orna.

IMG_0354
Sudda-ut-teknik
IMG_0358
”Många stjärnor i rymden”.

IMG_0366

Det spännande arbetet fortsätter genom att eleverna i förskolan och förskoleklassen ska hjälpas åt att skapa Klonks landskap och 1-3:orna ska fortsätta ta reda på mer om vårt solsystem. Genom att arbeta med faktatexer om de olika planeterna kanske de lyckas komma på varifrån Klonk kommer.

4-6:orna kommer att laga rymdfärjan och ta reda på hur det är att leva ute i rymden.

4-6:orna hade många olika tankar kring rymden.

20150908_141557_LLS

Nu kommer de fortsätta att fördjupa sig och försöka ta reda på så mycket som möjligt om livet i rymden, hur man såg på rymden förr i tiden, hur en rymdfärja fungerar och mycket mera. Dessutom så kommer de att laga rymdfärjan (hoppas vi), så att vi kan ta oss hem till jorden igen.

I läroplanen läser vi

Lpfö98 Centralt innehåll förskolan

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

• utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Lgr 11 Centralt innehåll NO

• Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  • Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.
  • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra.
  • Människan i rymden och användningen av satelliter.