Matteäventyret fortsätter i Ali Babas palats

Yes! Eleverna klarade multiplikationsgrottan galant genom att vara sjukt snabba på multiplikation. Kilo hade nu kommit vidare till nästa steg i matteäventyret och hon hade hamnat i Ali Babas palats.

20151002_103300

Ali Babas palats bestod av många olika rum med uppdrag kopplade till geometrin. För visst vet väl alla hur vackra arabiska mönster är?

I det första rummet fick vi detta uppdraget:

20151002_103252

För att träna på att beskriva formerna med rätt begrepp, så använde vi oss av den hemliga lådan.

20151007_154342

En elev sticker in sina händer i den hemliga lådan och känner på den geometriska formen som är gömd där inne.

20151007_152913

20151007_151017Sedan gäller det för gruppen att ställa frågor som bara kan besvaras med ja eller nej. Exempelvis kan det låta så här:

Har din form fyra sidor?       Ja

Har din form några räta vinklar?  Nej

Är sidorna lika långa? Ja

Kommer du på vilken form det är?

Skriv gärna i kommentarerna om du har klurat ut vilken form det är.

I Lgr 11 läser vi:

Förmågor i matematik

• använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp
  • föra och följa matematiska resonemang, och
  • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centralt innehåll Matematik åk 4-6

• Grundläggande geometriska objekt däribland polygoner, cirklar, klot, koner, cylindrar, pyramider och rätblock samt deras inbördes relationer. Grundläggande geometriska egenskaper hos dessa objekt.