Det kom ett mail….

Från vem då undrar du nu! I början av veckan fick vi ett mail från Kerstin Gavander. Kerstin är författare och hon berättade att hon skulle komma på semester och hon undrade om hon fick komma och besöka oss.

JA! Helt fantastisk att få en författare på besök som berättar om sitt skrivande och sina böcker.

Kerstin slog sig till ro på en av vår pyttestolar på förskolan på ett vant sätt. Det är inte lätt alla gånger att tråckla sig ner på barnens små stolar, men Kerstin hade vanan inne, för nu arbetar hon inom förskolan i Sverige. Eller, ja just nu är hon faktiskt tjänstledig för hon ska skriva sin åttonde bok! Hon är på Teneriffa för att samla inspiration. Vi hoppas ju på att nästa bok kommer att handla om Svenska skolan på Teneriffa!

Inte nog med att hon arbetar inom förskolan, så är hon utbildad svensk- och engelsklärare och har arbetat många år i Sverige som lärare. Det var just där det började, hennes författarkarriär. En dag så låg det ett spännande brev i hennes fack. De letade efter någon som kunde skriva en bok om Europa, det hade utlysts en tävling. Den som vann tävlingen skulle få sin bok publicerad och ALLA elever i åk 5 skulle få boken. Tänk att få en bok tryckt i 100 000 exemplar!

Kerstin antog utmaningen och hon vann med ”Fröken Europa”. En bok som vi förövrigt har som högläsningsbok i 4-6:an just nu.

20160129_101933

Kerstin berättade vidare om att det var viktigt att ha en idé som utmärker sig lite och sedan måste man ha tålamod som författare. När man väl har skrivit sin bok, så får man skicka till olika förlag, för att kunna få den publicerad. Det är många förlag som säger nej, då boken inte passar in i deras sortiment eller har andra invändningar. Då gäller det att inte bli nedslagen, utan fortsätta att skicka till olika förlag, så kanske man får napp till sist. Sedan så får man vara beredd på att ändra i sin text många gånger, det är kanske så att man har använt ordet ganska för många gånger eller att något kapitel är för långt eller att man inte beskriver något så tydligt.

När Kerstin började skriva ”Fröken Europa”, så hade hon en idé! Hon ville skriva om en vanlig klass med en ovanlig fröken. Hon började fundera kring vilka personer hon ville ha med i sin bok och hämtade då inspiration från sin tid som lärare. Eleverna i boken har på något sätt gått i hennes klasser, även om han har lagt till och dragit ifrån från verkligheten. Det är ju det som är så bra med att vara författare, man får använda sin fantasi!

Inte nog med att Kerstin har skrivit ”Fröken Europa”, så har hon nyligen släppt en uppföljare, ”Världsklass”. Boken tog henne 10 år att skriva! Hon gjorde många försök, men blev aldrig riktigt nöjd. Tillslut lyckades hon och ”Världsklass” handlar om samma klass som i ”Fröken Europa”, men behandlar hållbara frågor, som miljö, rättvisa och hållbar framtid. Viktiga frågor som alltid är lika viktiga!

20160129_104702

Förutom ”Fröken Europa” och ”Världsklass”, så har Kerstin författat trilogin om Loppan; Loppan och Isprinsessan, Loppan och Ceasar och Loppan och Isprinsessan. Dessutom så har hon skrivit Vinterkarusellen och Lyckosnurran. Några av våra elever hade läst några av böckerna och gav dem toppbetyg!

20160129_100149

20160129_105244

Tusen tack Kerstin för ett mycket inspirerande besök! Nu har många författardrömmar väckts och lässuget stärkts. Dessutom har vårt bibliotek utvidgats med Kerstins fina böcker!

Läs mer om Kerstin och hennes böcker på: http://kerstingavander.se

Förutom att det är roligt att spännande att lyssna till en författare, så ser vi i läroplanen att vi ska beröra:

• Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets-och livsfrågor.
  • Några skönlitterärt betydelsefulla barn-och ungdomsboksförfattare och deras verk.

En reaktion på ”Det kom ett mail….