Att berätta om en bok!

Att lära sig att läsa är något som kan likställas med en resa….

Först har man någon som läser för en, denna person  kan vara  mamma, pappa eller någon annan som man har i sin närhet. Allra först då vi är riktigt små så tittar vi i s.k ”pekböcker”, detta för att utöka vårt ordförråd. För att sedan lyssna på böcker med mera text och ett innehåll som får oss att resa bort till nya platser.

Efter ett tag så börjar vi förstå att de här krumelurerna i texten är bokstäver och att varje bokstav har sitt eget ljud. När vi förstår det så har vi tagit de första stapplande stegen till att bli läsare!

Denna process har barnen i F-klass genomgått det här året där de har genom hårt arbete knäckt läskoden. Idag läser de inte bara böckerna, de kan även samtala om dem. Detta tränar vi på när vi har momentet ”berätta om en bok”. Det som händer då är att barnen tar med sig en bok till skolan som de har läst. De berättar sedan om boken för varandra med hjälp av olika frågor som de har tränat på hemma. Målet är att få sina kompisar intresserad av den bok som de har läst, något som alla lyckades med.

För vem skulle inte vilja läsa:

20160606_124249
”Spökhunden”- kan verkligen hundar spöka??
20160606_125323
”Saga är hundvakt”, vad gör en hundvakt egentligen?
"Den magiska djuraffären", vilka djur finns på en magisk djuraffär?
”Den magiska djuraffären”, vilka djur finns på en magisk djuraffär?
20160606_124044
”Ska vi hoppa?”, vågar barnen hoppa i poolen på badhuset?
20160606_124629
”Natt i skolan”, vad kan man göra då det är övernattning i skolan?

När man går på en svensk skola i utlandet så är tillgången på böcker mindre än i Sverige. Så därför kan momentet ” Vi berättar om en bok” vara ett bra alternativ till att gå på bibliotek.

Så tack för de här boktipsen barnen i förskoleklassen!

20160606_125600

Ha en härlig boksommar!