Häxorna och trollkarlarnas spännande liv

Nu är vårt klassrum bebott av både häxor och trollkarlar. Ni ska få möta några av dem här på bloggen och få ta del av deras spännande liv i deras självbiografier.

I ett tematiskt arbete som Storylinearbetet är integreras många olika ämnen. Här tränar vi på att skriva berättande texter i form av självbiografier.

Vi arbetar med en modell för att utveckla vårt skrivande som heter cirkelmodellen. Vi börjar först gemensamt att studera olika texter inom genren självbiografier, för att sedan skriva egna texter. Som förberedelse denna gång fick eleverna skriva en  självbiografi om sitt eget liv som de fick respons på av kamrater och lärare. Sedan gick vi vidare till att skriva en självbiografi om deras karaktärer. Jag är så imponerad av elevernas utveckling! De märker också själva hur långt de har nått genom att läsa texter inom genren, träna, följa checklistor för skrivande samt få och ge respons. För den som är extra intresserad av läroplanen, så ligger de mål vi arbetat mot i slutet av blogginlägget.

cirkelmodellen

 

Här följer nu några av elevernas självbiografier. Njut!

Berättelsen om mitt liv som Cate

img_0414

Lite grann om mig


Mitt namn är Cate jag har inget efternamn för pappa säger att vår familj är speciell och inte behöver nått efternamn. Jag föddes fredagen den 13 december år 1999 alla vanliga människor säger att det är otursdagen men vi häxor/trollkarlar säger att det är turdagen på hela året! Min pappa kommer från Transylvanien och min mamma kommer från USA. Det träffade varandra genom att båda gick på trollkarls/häx galan mammas gammelfarmor var nämligen en vampyr som bodde i Transylvanien. Jag tycker mitt liv är fantastiskt! Jag skulle inte klara av att vara utan Transylvanien för min bästa vän Lilly bor här.

 De första åren


När min mamma Fransesca och min pappa Eric fick mig bodde de hos min farmor och farfar i Transylvanien. När nått år hade gått mådde mamma så dåligt av det mörka trista Transylvanien hon ville se ljus och vanliga människor så hon övergav mig och pappa och flyttade förmodligen tillbaka till USA. Vi har inte haft kontakt, men någon dag ska jag åka till USA och hitta mamma så hon kan flytta tillbaka till Transylvanien. De första året som mamma bodde hos oss var ett av det bästa åren! Vi åkte på många äventyr t.ex fiskade skelettfiskar eller badade i monsterviken. Jag var väldigt glad och äventyrlig som barn men det jag var rädd för var mörkret, jag tyckte det var lite pinsamt för monster ska inte vara rädda för mörker. Min första kompis var vampyren Lucia men nu är hon min värsta fiende. Jag trodde vi skulle vara vänner för livet men hon svek mig. Nu har jag som tur min bästavän Lilly jag har väldigt tur att jag har hen

Flytten

En dag kom pappa med roliga nyheter vi skulle flytta till London för han hade fått ett jobb där. Pappa skulle jobba på trollkarls skolan som låg en liten bit utanför London och på det jobbet fick han dubbelt så mycket lön som han fick i Transylvanien. Dagarna gick och jag var med Lilly varje dag förutom då jag spelade skräckboll efter skolan. När dagen kom som jag och pappa väntat på dagen innan vi skulle åka. Jag spelade min sista skräckboll match och sen åkte jag till Lilly och var med hon hela dagen och natten jag sov över hos henne för vi åkte klockan tre på dagen till London.

London!

När jag var 12 år flyttade vi till London för pappa hade fått ett bättre jobb. I mitt rum i London satte jag upp massor med bilder på min skola, klass och min sakande vän Lilly. Pappa började inreda huset i transylvanisk stil: mörka tapeter, vår soffa som såg ut som ett spindelnät och en vägg full utav massor med bilder på vår släkt. Men alla kompisar till oss tyckte att vi var helt galna! I Transylvanien var vi en av de rikaste familjerna men i London var vi räknade som en av de som hade minst pengar. Pappa jobbade hårt för att få så mycket pengar som han ville ha. När jag hade börjat jobba på en sminkaffär så började pappa jobba på trollkarls skolan som låg lite gömt så inte de vanliga människorna skulle hitta skolan. När ett år gått och jag jobbade hårt för att tjäna pengar för att någon gång kunna köpa ett husdjur. I London fick Jag en ny kompis som heter Katarina vi hade jätteroligt ihop, men jag saknade Lilly. Jag och Lilly skypade varenda dag vi pratade om allt möjligt och för hoppningsvis skulle hon komma till London.

Mitt jobb!

Det jag jobbade med var att folk kom och ville bli sminkade till fester. Men egentligen så kunde jag inte sminka folk så jag använde magi jag visste inte då hur farligt det kunde vara att använda magi utanför huset.

Brevet

Då kom det ett brev där det stod att alla häxor var inbjudna till en fest i USA för att fira att magin finns kvar. Jag ringde direkt till Lilly och berättade allt om showen och jobbet hon sa att hon önskade att hon kunde komma och hälsa på. När jag kom hem låg det en lapp på bordet där det stod:

Kära Cate!

Du är väldigt lyckligt lottad för du är nu antagen till Transylvaniens häx och trollkarls skola i London. Där du ska få lära dig trollformler och hur man uppför sig som häxa. Du får komma på intagningsprov den ⅛-14 vi hoppas du kommer få ett fantastiskt år här på skolan// lärarna på skolan.

Jag hade inte anmält mig till nån skola det måste varit pappa precis då fick jag ett meddelande av pappa där det stod att han måste jobba natt så jag får fixa middag själv. När jag hade ätit middag började det mörkna jag blev väldigt rädd och ringde direkt till Katarina men hon svarade inte så jag gick och la mig på soffan och somnade. Direkt jag vaknade frågade jag pappa om skolan, han sa att jag behövde få lära mig att trolla och att jag skulle få nya kompisar. Jag åt frukost och sen var det dags att bege sig till jobbet. Jag hade glömt att kolla datumet då festen skull vara så jag läste det igen den ⅛-14. Nej! det var ju samma datum som intagningsprovet. Om jag missade provet så skulle jag göra pappa besviken och om jag inte gick på festen så skulle de tro att jag inte vill vara häxa och det här kanske är en chans att hitta mamma I USA. Dagarna gick och jag längtade supermycket till den där festen för jag kommer att få träffa så många häxor, men det dåliga var att det bara får komma häxor från London. Det var två veckor kvar och jag jobbade så mycket. Jag skypade inte alls mycket med Lilly längre.  En dag så kom en kund som kändes bekant på nått sätt när hon tog av sig sin kappa trodde jag att jag såg i syne var det verkligen Lilly. Hon sprang fram till mig och gav mig en stor kram jag trodde inte det var sant. När jag hade slutat jobba berättade hon vad som hänt i Transylvanien och hur hon kom hit. Jag berättade om festen och hur jag fått mitt jobb Lilly tyckte det var super spännande att få höra allt om London. Jag sa att jag inte hade nått att ha på mig så vi gick direkt och shoppade jag hittade en perfekt klänning som var lagom lång och glittrade. Vi köpte klänningen och ett par skor som jag provat sen satte vi oss på ett fik och pratade. Jag hade aldrig haft så kul sen vi flyttade till London. Lilly berättade att hon bara skulle vara i London i 13 dagar så dagen innan showen åker Lilly hem. Dagarna bara flög iväg jag hade tagit ledigt från jobbet och visade Lilly runt i hela London vi hade det jättekul vi var uppe på kvällarna och hade kuddkrig och bara myste. Då blev det den 31/7-14 och Lilly skulle åka hem och vi lovade varandra att nästa gång så är det min tur att hälsa på henne och att vi skulle skypa varenda dag. Den dagen var så trist och grå så jag bara såg på tv hela dagen när det blev kväll la jag fram klänningen och var med pappa hela kvällen. När det blev morgon åkte jag tidigt på morgonen till USA jag tyckte det det skulle bli jättespännande för i USA bor mamma. När jag hade kommit fram till USA hade jag försökt ta kontakt med mamma men hon svarade inte. När jag äntligen var framme där showen skulle vara så såg jag en bekant gå in där men jag brydde mig inte och jag gick till mitt hotellrum som ligger i byggnaden bredvid lokalen där festen ska vara.

 Festen!

När jag precis hade fyllt 14 åkte jag till en fest i USA mitt hotellrum var väldigt fint och jag delade rum med en tjej som heter Blenda och en som heter Staicy. Vi läste upp schemat om vad som skulle hända på festen och hur man skulle uppföra sig. Vi började sminka oss och ta på klänningarna. Blenda var väldigt livlig och busig och Staicy var mer lugn och tjusig. På festen fick man gå på en röd matta och så var det fotografer som tog kort och bilderna hamnade i den Transylvaniska tidningen. Middagen var trerätters förrätten var: en sallad med skräck sås

Varmrätten var: skelettfisk med potatis

Efterrätten var: citronkaka med en chokladspindel.

När vi hade ätit klart var det en danstävling som jag och Staicy dansade tillsammans med för man skulle dansa tå och två. Vi dansade och hade roligt! Som tur så vann vi och jag fick ta med priset hem.

Simona

Simona träffade jag när jag var 14 år. Vi träffades i USA då jag var på den där festen. Nästa dag efter festen åkte jag, Blenda och Staicy till ett shoppingcenter och där träffade jag Simona. Simona följde med oss när vi shoppade och sen gick vi på bio. Vi hade det super kul och Simona skulle följa med mig till London för hon började också på skolan. Vi hade sett varandra förut men vi både tyckte att varandra var tråkiga och helt konstiga. Det var så vi kände igen varandra på stan.

Hemma

När jag var hemma från USA berättade jag allt till pappa! Jag fortsatte att jobba och började snart på skolan där jag skulle få träffa Staicy, Blenda och Simona!

Tiger med vingar!

När jag fyllde 15 år fick jag min bästa present i hela mitt 15 åriga häxliv. Jag fick en vit tiger med pegasus vingar! Jag hade önskat mig det i flera år och äntligen fick jag de. En vit tiger med vingar finns inte i den vanliga människovärlden så jag fick gömma min tiger så ingen såg den. Jag hade redan bestämt ett namn för längesedan när jag ville ha en så min tiger fick heta Fluff!

Min pinsamma händelse i mitt liv!

Jag gick på intagningsprovet och då skulle man flyga kvast. Jag började flyga och det gick hur bra som helst men sen flög jag in i ett stort träd och fastnade. Men de godkände mig fast jag hade gjort fel så nu tränar jag att flyga kvast. En annan pinsam händelse i mitt liv var att jag skulle visa pappa hur jag kunde trolla så saker kunde börja sväva men istället så förvandlade jag saken till en groda. Det är tufft och vara en häxa!

Underbart liv!

Jag har precis fyllt 18 och bor med min pappa och med Fluff! Skolan är bra och jag har fått massor med nya vänner på mitt jobb har jag fått högre lön och jag är med Simona ofta. Pappa, jag och Fluff ska åka till USA och träffa mamma för tänk att pappa fick kontakt med henne och hon skrev att hon saknar oss och att hon ångrade att hon åkte! Jag älskar mitt liv men det kan vara lite tufft med att vara häxa men det bra är att jag kan trolla. Nu sitter jag på planet på väg till Transylvanien för att överraska Lilly!  Nu har du fått höra lite grann om mitt liv.
Hej då!

Zidro

20160920_135203

Jag är Zidro och är 15 år. Jag föddes i Pompeii i Italien. Mina föräldrar är döda, de dog av ett vulkanutbrott. Jag hann fly i en liten båt som jag hade byggt själv. Men jag blev träffad av lite lava, så jag fick ett stort brännmärke. Då fick jag magiska krafter.

MITT LIV

Jag jobbar på MC Rymdals det är en snabbmatsbutik fast i rymden. Jag är en bra anställd.  Mina bästa egenskaper är händige. Min sämsta egenskap är att jag är morgontrött. Jag har bott på Mars, Jorden, Pompeii och Månen. Jag tycker om godis, jag har alla magiska krafter, jag har laser ögon och kan spruta kyla. Min magiska sak är mitt brännmärke. En gång så trollade jag fram ett monster. Den var stort och ruskigt men sen när den börja gå till staden så satte jag en elemenerings formell på den och då dog den. Jag tog bort liket från staden med en magisk formel.

MITT HUSDJUR

Jag har ett husdjur som heter Hugo, han kan magi. Han ser ut som en hund i metall och har blå ögon. Han är ganska stor, han har vingar och eld kommer ut ur rumpan när han flyger. Han är snäll och ger mig sällskap. Jag flyger ofta på honom, han är snabb som en raket. Det är bra för då kan jag sova på morgonen lite mer. Han kan också skydda mig ifall nån attackerar mig.

MINA VÄNNER OCH JAG

Jag har många vänner, en av dom heter Teo. Teo är rätt smal och lång och han har blå ögon. Jag har en till vän som heter Sixten. Sixten har blå ögon och är liten och kort. Jag träffade dom efter vulkanutbrottet. Vi har varit vänner sen dess. Sixten jobbar också på MC rymdols, vi är bästa vänner. Sixten kan också magi och det kan Teo också. De är mina bästa vänner.

MITT LIV

20160920_140420

Jag heter Tintin och jag föddes den 10 Oktober i en gråta alldeles bredvid Istapsskällan. Min familj bestod av mamma, pappa, lillebror Emil 5 år och lillasyster Elsa 5 åt och Emil och Elsa var tvillingar och så jag förstås.

JAG TRÄFFAR TOM

Jag hade varit häxa i hela mitt liv män aldrig riktigt kunnat trolla. Men en dag när jag var 4 år och ute och lekte träffade jag en liten blå drake som var lika gammal som jag och tydligen hette Tom. Han hade ett blågenomskilnit horn som hade samma färg som min sten som hängde om min hals. Sedan sa han att han hade min kraft inom sig. Hanns horn var kopplat till min sten. Så vi blev bästa vänner sen den dagen har vi aldrig lämnat varandra.

KATASTROFEN

En dag lekte jag och Tom kuragömma i skogen men med hjälp av vår is kontakt hittade vi varandra så lätt. Efter ett tag tog jag av mig mitt halsband så det skulle bli svårare. Vi lekte och lekte men efter ett tag slutade vi för att det började bli mörkt. Men vi kunde inte hitta min sten. Vi sprang omkring för snart skulle det bli så mörkt att vi inte skulle kunna se någonting mer. När vi hade letat i 5 minuter blev jag så ledsen att jag slängde mig på marken och där låg stenen den sköt ifrån en isblikst mot ett träd så det blev täckt av is och dog.

PÅ BESÖK

Den 19 Agusti fick jag för första gången vara hämma hos Tom. De bodde i en gråtta på toppen av ett berg. Jag kom inte upp på berget så jag bad en örn att hämta Tom för att inga andra fåglar kan flyga så högt. När Tom kom flög han upp med mig till hans gråta. Det var väldigt fint där och Toms familj bestod av mamma som hade eld kraft, pappa hade löv kraft, lilasyster Alma 5 år hade elektrisk kraft, storebror Oscar 9 år hade vatten kraft och så Tom 7 år hade is kraft. När vi började leka kom Alma och ville vara med. Då bad jag örnen som hämtade Tom hämta Elsa och Emil så att Alma kunde leka med dem. När Elsa och Emil hade kommit började Alma, Elsa och Emil leka med en gång. Vi lekte tillse det blev sen kväll och vi inte orkade leka längre. Då gick jag, Emil och Elsa hem för att sova så vi kunde leka nästa dag igen.

Mitt liv som Glimma

20160920_140341

Hej ! Jag heter Glimma Krakel. Jag bor i Transylvanien med min pappa och min syster Natacha. Jag är 15 345 år i människoår men i häxår som vi räknar med är jag bara 14 år. Jag bor inte med min mamma för hon försvann för fler än 1 000 år sedan. Jag och Natacha hann träffa henne men vi kommer knappt ihåg hur hon var.

Över till mig, jag är en häxa och mitt jobb är att ta hand om övergivna djur. Jag sköter om dem och matar dem tills de mår fint igen. När de har varit hos mig i ungefär en månad så kan jag sälja dem. Så djuren får en andra chans.

Mörka skogen & trolluxer

Den 29 september varje år så samlas 1 000 tals häxor och trollkarlar i mörka skogen, då man kan bli utvald av en trollux. En trollux är en liten rund boll som är väldigt hårig. Den har stora gulliga ögon, det låter inte så farligt väl men det är det. För när en trollux blir arg får den vassare tänder än något annat, så man ska inte reta upp dem. Om man blev utvald så var det ett mirakel, det var inte många som hade blivit det. Jag och Natacha ville så gärna ha en trollux, så den 29 september gick vi till mörka skogen. Vi visste att det var farligt, men ändå. För varje steg vi gick, så såg vi fler häxor och trollkarlar.

Hoppy & Penny

Snart så stod vi mitt i folkmassan eller vad man nu ska säga, alla pratade om att just de skulle bli utvalda. Jag och Natacha stod alldeles tysta av spänning. Snart så blev det alldeles tyst, då förstod jag och Natacha att det hade kommit fram en trollux. Vi trängde oss fram för vi ville se den. Ja, där var en trollux, eller nej inte en trollux utan TVÅ trolluxer. En hoppade fram till Natacha och en till mig. Jag visste inte vad jag skulle säga,  men det behövde jag inte för då kom en trollkarl fram till mig och sa att jag hade blivit utvald. Jag blev överlycklig, jag tog upp den lilla trolluxen i min famn och sa att den skulle heta Hoppy!! Min systers skulle heta Penny.

Talismaner

Det var en vanlig sodna ( måndag ) morgon jag och Hoppy skulle flyga ut på en Pegasus som heter Black night, och kallas för Blacky. Med mig så hade jag min talisman. En talisman är ett annat ord för amulett, den ger kraft så man kan trolla mer och bättre. Visste du att häxor är jätte starka? Vissa kan bära 900 000 000 ton. Knäppt va ? Men jag kan inte bära så mycket. Jag kan Max bära 2 000 ton. Det låter väl konstigt för er men det är inte konstigt för oss.

Att vara häxa

Att vara häxa är inte så lätt. Det finns massor med faror som lurar bakom varje sten. Drakar, trolluxer ( utan ägare ) gripar & Våldermårt! Våldermårt är en hemsk trollkarl som skapades av en dryck. Mer kan jag inte säga. Man få egentligen inte nämna hans namn för Våldermårt har koll på allt och alla. Så säg ingenting!

Ni människor uppfattar väl häxor med en spetsig hatt en kvast och en lång näsa. Det är bara vissa häxor som är så, men inte jag. Jag har en svart kappa om man vänder den ut och in så blir den och den som har på sig den osynlig.

Slutet gott allting gott

Ja, då vet ni lite mer om mig då. Om det här brevet kommer fram någon gång så hoppas jag att du eller ni som läste det tyckte det var bra. Ni kan vara glada att ni inte är häxor.  Vi kanske hörs någon gång men nu hinner jag inte skriva mer för nu ska jag, Natacha, hennes drake Addison och min drake Katingka iväg och besegra Våldermårt, så hej då!

En kraklig hälsning från mig, Natacha, trolluxerna & drakarna!

MITT LIV SOM HÄXA

20160920_140411

Jag heter Natacha Krakel. Jag är en häxa som ni kanske har förstått, en drömmhäxa. Jag bor med min pappa och med min syster Glimma. Oj, jag glömde nästan Penny. Penny är min lila trollux, men du får veta mer om det senare. Min mamma är försvunnen sedan flera tusen år tillbaka, det kanske låter konstigt för er människor. Jag är 15 häxår gammal men om man tänker eran tid är jag 15 346 år. Jag bor i Transylvanien och har alltid bott där.

Mörka skogen

Varje år den 29 september kommer flera tusentals häxor och trollkarlar till den mörka skogen. Det här är en hemlighet som ingen mänsklig varelse egentligen får veta förutom vi i Transylvanien förstås, så du får lova att inte säga ett endaste ord till någon om det som jag ska berätta nu.

Det var Sodna ( måndag) morgon då jag och min syster Glimma skulle bege oss till den mörka skogen. Vi hade ingen aning om vad som skulle hända, men vi visste att det var farligt. Ju närmare vi kom desto större blev folkmassan av häxor och trollkarlar. Tillslut blev det tyst. Vi stannande snabbt. Visst var det något lurvigt som närmade sig, något litet. Jo det var en lila trollux som syntes bland folkmassan. Eller nej två! ( En trollux är en liten, lurvig boll som har vassare tänder än något annat, den blir svart eller röd när den blir arg) Ett, tu, tre så stod en trollux framför mig med sina stora ögon. Jag visste inte vad jag skulle säga. Men jag behövde inte säga något förrän en trollkarl kom fram och sa att jag hade blivit vald. Jag blev så glad, och lyfte upp den lilla trolluxen i min famn.

När jag tittade upp såg jag att Glimma också hade en trollux i famnen. Jag tittade tillbaka på trolluxen i min famn, jag bestämde att hon skulle heta Penny.

20160920_140348

Drömmar & talismaner

Klockan 23.55 varje natt flyger jag på en Pegasus som heter Alcazar upp på det viseberget. Där finns ett vattenhål. Hoppa ner i vattnet och du ser ett träd. Exakt klockan 12.00 vaknar drömmarna. Det flyger ut ur trädet och vattnet fylls av massvis med ljus i olika färger. Ni kanske har listat ut att jag är drömmfångare. Mitt rekord är att fånga 3000 drömmar på 1 minut. Det är klart att det låter helt knasigt för er människor, men för en proffesionell drömmfångare är det ingen match. En vanlig häxa skulle kunna fånga 1000 drömmar på 1 minut.

Jag tar med mig drömmarna till mitt labb bakom ett vattenfall, där jag lägger i drömmarna i små burkar. Sedan blandar jag olika drömmar till en och sedan börjar äventyret. Jag lämnar Transylvanien flygande på Alcazar, då jag tillslut landar i eran värld. Jag gör mig liten = 2 decimeter lång, och springer till närmaste fönster. Jag använder mina häxkrafter från min talisman och öppnar fönstret. Sedan släpper jag ut drömmen ur burken som sedan flyger in i människans näsa, öra eller mun.

Talisman? Vad är det tänker ni. Jo det är ett annat ord för amulett. Alla häxor och trollkarlar har en talisman. Från talismanen kommer en massa kraft som gör så att vi kan trolla fram nästan vad som helst.

Att vara en häxa

Att vara en häxa är ganska svårt. Det finns många faror som lurar bakom varje hörn. Drakar, trolluxer ( vilda trolluxer utan ägare ) , Gripar och Våldermårt. Våldermårt är en hemsk trollkarl som skapades av en dryck, mer än så kan jag inte säga. Våldermårt har koll på allt och alla.  Ingen får egentligen nämna hanns namn i text eller muntligt.

Vissa tror att häxor går runt med en trollstav och hatt på huvudet, men det är inte sant. Eller jo vissa häxor har faktisk trollstav och hatt men inte jag. Jag har en kappa. En kappa med oändligt stora fickor. Man kan inte se fickorna men om man sticker handen igen kappan, … Kan man få fram vad som helst. Häxor är också väldigt starka. Vissa häxor kan bära mer än 900 000 000 ton! Det är ganska konstigt, eller hur?

Slutet gott

Nu vet ni lite mer om mitt liv som häxa. Jag är inte så bra på att stava på erat språk men jag hoppas att det går bra. Om detta brev någon gång kommer fram till en människa, var glad att ni inte är häxor. Mer en så hinner jag inte skriva för nu ska jag och min drake Addison till den oändliga grottan. Jag hoppas vi kan höras av någon gång på telefon eller vad det heter.

Med Krakliga hälsningar // Natacha Krakel, Penny, Addison och Alcazar

Mitt liv som häxa

20160920_140452

Jag är Otelia Valenseea och är 13 år.

Jag föddes i Transylvanien som ensambarn. Min mamma och pappa dog när jag var 2 år. Vi var väldigt rika, för pappa plundrade byar och mamma var spågumma. En dag skulle pappa ut och plundra, men pappa kom aldrig tillbaka. Mamma spådde i pappas då-tid och såg att han hade blivit överfallen och dött. Mamma svalt av sorg och så dog hon också. Nu var det bara lilla jag kvar. Jag fick klara mig själv. Innan mamma dog gav hon mig en ljusblå kula. Hon sa att den skulle ge mig kraft att klara det, det jag skulle göra när jag blev stor. Åren gick och gick och jag bodde kvar i Transylvanien och hade hunnit bli 5 år.

Voldemort

En dag så traskade jag fram i mörka skogen. När jag hade kommit in en bit i skogen så kom en man med en hjälm och en stålhäst. Han blängde ondskefullt på mig. Sen så galopperade han iväg. Sen dess har jag inte sett honom mer.

Flaxitallen

När jag var 7 år så var jag i de 5:s skog. Då satt jag på en sten och klappade en vild enhörning när jag såg nåt turkost sticka fram. Det tog några minuter för mig att fatta att det var en flaxitall. Jag gick fram till den och såg att det var en tjej. För mig var det ett mirakel att se en flaxitall. Flaxitallen hoppade upp i min famn. Det betydde att hon ville ha mig. Min flaxitall fick heta Trixy. Trixy var busig och bet mig på vänstra axeln, så jag började blöda. Det var ett tecken på att hon gillade mig så att hon aldrig skulle släppa mig.

20160920_140500

Nattskapare

När jag var 10 år blev jag nattskapare. När man är nattskapare, så skapar man natten. Jag gjorde dag till natt. Skickade ut drömmar till folk så de kunde sova. En natt så gav jag min lärare en kärleksdröm. Det var av misstag. Nästa dag när jag gick för att hämta en bok såg jag henne och hon stod och pussa på väggen!!

Lavadnda Valenseea

En natt då jag kollade så alla sov, såg jag nåt lila flyga förbi. Jag sprang efter. När jag såg henne så var hon super lik mig. Vi sa vad vi hette och vi hade samma efternamn och insåg att vi var systrar. Hon var väldigt konstig, men hennes namn var fint. Hon hette Lavanda Valenseea. Lavanda var några år äldre än mig och hon förhäxade folk så jag skulle ta det här lite försiktigt.

Hemlisen

En dag stod en märklig man utanför min dörr. Mannen sa att han hade nåt viktigt att berätta. Mannen sa då att jag skulle följa med till mörka borgen som ingen vågade sig in i. Jag var osäker, men jag följde med. På vägen sa männen att jag inte fick säga det här till någon. Så här sa mannen: Du vet vad de 5 elementen är va? Jag nickade till ett ja. Men iallafall så ska du få träffa lufthästen i mörka borgen. Jag blängde mystiskt på den där mannen utan att han såg. När vi var framme i borgen så såg jag hästen för den borgen hade rasat ihop. Hästen var rädd. Soldater höll i hästen. Jag såg på hästen att den ville där ifrån. Så med min kula och tankekraft så lyckades hästen ta sig där ifrån och sedan sprang jag det fortaste jag kunde hem. Jag kände på mig att de hörde till Voldemort.

Glimma och Natacha

En dag så traskade jag på vägen och då jag såg två nya tjejer. Vi blev genast vänner så fort vi såg varandra. Glimma (en av tjejerna) var också nattskapare så vi jobbade tillsammans på natten nu och Natacha var drömfångare. Vi blev bästa vänner och har känt varandra i 2 år! Nu är jag 13 år och lever livet i Transsylvanien med Natacha och Glimma. Lavanda har jag inte träffat så mycket eftersom hon åker runt och förhäxar folk.

Enok Fon Flygenhås

img_0412

Jag föddes 18 December 0000 på en måndag klockan 19:32.  Jag föddes i staden Choho när en stor eldtornado kom och tog alla förutom mig och min farfar. Efter det var vi tvungna att flytta till Trollandia. I Trollandia träffade jag en kompis som hette Angus. Angus var min bästa och enda vän, men en dag flyttade han till Häxlandia. Ibland fick jag följa med min farfar Sintus till Häxlandia för att fånga flygande grisar. En dag när jag var där såg jag en magisk gris! Jag sprang till den och så döpte jag den till Grisus, men en dag när vi var på väg hem från Häxlandia krockade vi i ett träd, så jag och Grisus flög iväg!

fullsizerender

Kalalal

När jag och Grisus vaknade så såg jag en stad. Staden hette Kalalal, den var full med färger och monster som dansade. Jag gick till ett hotell för att checka in, men när jag kom in på hotellet stod det en stor gryta med grön sås, så jag gick närmare. Precis då halkade jag i!

På 2000-talet vaknade jag upp ur Grytan. När jag gick ut ur hotellet såg jag min gris, Grisus han hade blivit vuxen och fått jättestora vingar. Jag sprang ut till Grisus och då hörde jag att någon ropade på hjälp! Det var en gammal gubbe i 6000-åldern som ropade, han sa att jag skulle hjälpa honom att släcka elden på hans hus och då märkte jag att jag hade magiska krafter. Så jag tänkte spruta vatten men det kom eld istället! Gubben blev arg på mig så jag och Grisus gick.

Häxlandia

Jag och Grisus åkte tillbaks till Häxlandia för att se om min farfar var där, men han var borta.

Jag var tvungen att skaffa pengar så jag kunde köpa ett hus där jag och Grisus kunde bo.

Jag började jobba som bonde men jag kunde inte räkna äggen så bonden tyckte att jag var tvungen att lära mig räkna innan jag fick jobbet som bonde. Jag var vaken hela natten och räknade, så nästa dag kunde jag räkna, men jag kunde inte mjölka kor så jag var tvungen att hitta ett annat jobb. Då såg jag en skylt där det stod: Den som äter 600 ormar med tomatsås först vinner 5 miljoner kr. Jag anmälde mig direkt. Nästa dag var den stora tävlingen jag och 3 andra var med, det stod på en tavlan: Deltagare Mark, Soom, Enok och Jilik.

TÄVLINGEN

Jag och alla andra började äta ormarna. Mark åt 250 ormar sen gav han upp, Jilik åt 350 ormar sen gav han också upp, jag hade 15 ormar kvar precis när jag skulle äta min sista då sa kommentatorn: Vinnaren är Soom! Så Soom vann 5 miljoner kr.

Mitt liv som luffare

När jag inte hade några pengar var jag tvungen att bo under en bro med Grisus, jag och Grisus åt blommor och gräs varje dag. Tills jag kom på att jag hade magiska krafter, så jag trollade fram lite mat till mig och Grisus.

Efter det tänkte vi hjälpa hela Häxlandia. Det första vi gjorde var att hjälpa min gamla kompis Angus. Han behövde hjälp med att hitta sin katt, så jag hjälpte honom. Vi sprang in i skogen för att hämta katten Kattus. Kattus var en gulbrun lite katt med gröna ögon. Precis när vi skulle ge upp såg jag Kattus och så fångade jag henne. Jag gav Kattus till Angus. Bara för att jag hjälpte honom fick jag 150 kr.

Luis fran de us

En dag när jag och Grisus skulle gå upp till berget Luis fran de us så halkade Grisus och slog i sina vingar, så han kunde inte flyga.

Jag sprang ner till Grisus, men han kunde inte gå längre så jag var tvungen att bära ner honom från berget, men då halkade jag så båda gled ner från berget och landade på marken. Efter ett tag hittade en gammal man mig och Grisus. Han hjälpte oss till sjukhuset. Efter några dagar kunde vi gå hem igen och fortsätta våra liv.   

Från läroplanen

Förmågor svenska

  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer

Centralt innehåll svenska åk 4-6

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska upp­byggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av dator.
  • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  • Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbygg­nad och typiska språkliga drag.
  • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms och att skriva en faktatext.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *