På jakt i Stenåldern!

Har du någon gång önskat att du fick resa i tiden och uppleva historien? I fredags fick eleverna i Nyfikenheten och Glädjen möjligheten att besöka Stenåldern! Båda grupperna har valt att hjälpa Trollkarlen Merlin att fördjupa sina kunskaper om forntiden så självklart gick vår resa till början av stenåldern, närmare sagt 12008 f. Kr! Med hjälp av våra magiska talismaner, Merlin och hans trollformel, djurhudar till kläder och smutsiga kinder for vi i rasande fart tillbaks i tiden och hamnade mitt i jakten.

Merlin hjälper oss tillbaka till Stenåldern genom att säga den magiska trollformeln.

merlin-2 merlin

Under hela vår vandring fick vi skydda varandras ryggar mot angrepp av vilda djur. Vi följde spår av varg och björn och mötte många renflockar längst vår vandring. Ducka, söka skydd i grottor och vara snabb med våra pilbågar och spjut var en självklarhet så fort någon ropade – FARA!

bild-2
Någon har precis sett varg på ganska nära håll! Alla duckar och spejar.

Jaktlyckan var med oss och vi lyckades genom skicklig jägarkonst fälla några byten.

Jaktlycka!

Dubbel jaktlycka!

Att efter en lång vandring äntligen nå lägret där eldansvarig stod redo med het glöd för att snabbt slänga på köttet gjorde att det vattnades i munnen på hela lägrets medlemmar. Stenålderscaféet hade också slagit upp portarna och med lite stenpengar på fickan hade alla råd att köpa sig en välförtjänt fika.

Vi ser lägret på håll! Äntligen!

Genom en stenåldersdans följt av ett gemensamt – 2016! Kom vi så tillbaka till nutiden och Svenska Skolan. I samlingen diskuterade vi vår resa och jämförde livets förutsättningar nu och då. Att ständigt vara på resande fot, inte veta när man får äta eller slå läger oavsett väder, att hela tiden vara på sin vakt ifall faran lurar runt hörnet var några av de saker som kom upp och som vi insåg måste ha varit tufft för våra släktingar på Stenåldern. Kanske att vi uppskattar alla våra bekvämligheter lite extra efter en tuff jakt i Stenens tecken!

En magisk dag i Stenåldern!

Lgr 11:

Syfte:

• Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser.
  • Undervisningen ska vidare bidra till att eleverna utvecklar förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.

Förmåga:

• Använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.

Centralt innehåll:

• Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.
  • Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder.

En reaktion på ”På jakt i Stenåldern!