Hälsosammare fredagsmys – hemkunskapen är igång!

Eleverna i Lyckan har avslutat sitt första uppdrag i hemkunskapen. Våra blivande stjärnkockar fick i uppdrag att skapa ett hälsosammare fredagsmys med Teneriffa touch!

img_0175

Öns härliga råvaror fick bli grunden till tre olika dippsåser: Mojo Rojo, Guacamole och Hummus. De fyra grupperna som eleverna var indelade i fick välja att laga två av tre dippsåser med grönsaksstavar till.

img_0176 img_0177 img_6688 img_6687 img_6686 img_0193

Förutom att följa recept, smaka av under processens gång, diskutera och krydda efter smak ingick också snygg presentation samt fotografering av sina skapelser. Fotografierna ingick sedan i deras reklamkampanj ”Nyttigare fredagsmys”.

img_0183 img_0197 fullsizerender-3 img_0030

Succén var ett faktum när eleverna efter den praktiska delen gick runt och serverade ett smakprov av sitt ”fredagsmys” bland föräldrar och elever vid skolans slut kl 15.00.

img_0200 img_0202 img_6691

Sedan var det dags att skapa tilltalande affischer som har till uppgift att fånga konsumenternas intresse!

img_0269 img_0270 img_0271 img_0272

Eftersom efterfrågan på recepten var stor lärde vi oss att gör QR-koder! Scanna QR-koderna så vips har du recepten i din mobil!

Smakligt fredagsmys! Hälsningar från Lyckan

Centralt innehåll

• Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för matlagning.
  • Matlagning och olika metoder för detta.
  • Planering och organisering av arbetet vid tillagning av måltider.
  • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett säkert sätt.
  • Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
  • Måltidens betydelse för gemenskap.
  • Skillnaden mellan reklam och objektiv konsumentinformation.