Adligt besök

Idag kom Merlin med sina vänner adelsdamen Ingrid och skräddaren Göran på besök. De ville visa oss och lära oss om de vackra och spännande kläderna som man bar under Medeltiden.

20161110_132051

Att Ingrid var en rik adelsdam kunde man direkt se på hennes fina kläder. Hennes röda klänning skvallrade om att hon hade riktigt gott om pengar. Att få fram färgerna rött, blått och svart var riktigt dyrt. De vanligaste klädfärgerna under Medeltiden var grått, brunt och grönt som var mycket enklare färger att färga in kläderna med.

Ingrid var nästan lite generad, för hon hade glömt att ta på sig sin mellanklänning som skulle bäras mellan särken och överklänningen.

Hon tittade sig runt i klassen och tyckte att de såg lite märkliga ut och påpekade att det var konstigt att de inte hade täckt sina huvuden. Det skulle man nämligen alltid göra på Medeltiden.

20161110_132514

Hennes skräddare Göran bar en grå tunika och en struthätta. Ingrid berättade att struten blev allt längre ju senare under Medltiden man kom. Man fick tom instifta en lag om att strutarna inte fick bli längre än 3 meter! Struten var riktigt praktisk, för där kunde man gömma sina pengar.

20161110_133049

Pengarna hade man annars i en pung som man fäste i bältet.

20161110_133028

Runt sin hals bar Göran ett halsband som var en avbild av Olof Skötkonungs mynt. Ni kommer väl ihåg att Olof var den först kungen i norden som lät prägla mynt.

20161110_132711

Göran frågade om vi visste varför det var ett kors på myntet. Den första gissningen var att han var den förste kungen som blev kristnad och att korset var en symbol för kristendomen. Det kan mycket väl vara rätt, men korset hade en mer praktisk funktion. Det kunde ju vara så att man köpte något som bara kostade ett halvt mynt och då var det ju lätt att dela myntet på rätt ställe.

Sedan så blev det dags för oss att sy vårt eget medeltida klädesplagg, nämligen en struthätta.

20161110_133648
Göran visar upp hur vi ska använda mönstret.

20161110_134606

20161110_135221
Här har vi en elev som har vett att täcka huvudet, precis som man skulle göra på Medeltiden. Huvudbonaden har kanske en något mer modern stil.
20161110_141403
Hade man symaskiner på Medeltiden tro?

Vi får nog allt ge det en lektion till innan vi blir klara med våra struthättor.

Centralt innehåll slöjd som berörts

• Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter.
  • Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  • Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.
  • Två-och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar och hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
  • Slöjdverksamhetens betydelse för individen och samhället, historiskt och i nutid.