Diktarna vid havet

Under november månad har eleverna i gruppen Glädjen arbetat med diktskrivning i ämnet svenska. För att bli en god diktare har vi pratat mycket om våra 5 sinnen och vad vi kan registrera med hjälp av dessa. För att hitta inspiration och få olika sinnesintryck har vi tagit hjälp av vår lilla by Los Cristianos. Vi började på stranden….

En bit ifrån varandra för att få tänka, känna, lyssna, doft och skåda i fred.
En bit ifrån varandra för att få tänka, känna, lyssna, dofta och skåda i fred.

Första tillfället gick vi tillsammans igenom de fem sinnena. Ett målat öga på pappret fick symbolisera det vi såg, örat de ljud vi hörde, näsan stod för dofterna, handen för känseln och hjärtat fick stå för vad vi känner för platsen. Smaken hade vi såklart svårare att avgöra!

Diktarna vid havetDiktarna vid havet

Dagen efter försökte vi få ner våra intryck på papper i form av en dikt. Vi har gått igenom olika typer av dikter och de olika exemplen sitter uppe på vår inspirationsvägg i klassrummet. Barnen förstod att de var på rätt väg med sina dikter när de såg frökens glansiga ögon!

Veckan därpå var alla med på noterna när vi igen gav oss ut med penna och skrivunderlägg men vart bar det av nu?

Eleverna fånga av stadens alla intryck.
Eleverna fångades av stadens alla intryck.

Plaza del Carmen fick bli inspirationskällan nummer två. Nu visste alla hur de skulle göra och satte genast igång!

Diktarna vid havet

Vikten av att få hitta sin egen vrå för att tänka i fred.

Diktarna vid havetDiktarna vid havetDiktarna vid havet

Som lärare är det en magisk känsla när man känner att hela gruppen jublar när man meddelar att vi ska ut på en tredje och sista inspirationstur. Den här gången hade vi dock inte lika tur med vädret….

Havet, många diktares favorit!

Trots att det blåste och regndropparna föll på oss där vi stod på piren så fattade diktarna sina pennor…

Diktarna vid havetDiktarna vid havetDiktarna vid havet

Diktarna vid havet

Alla sinnesintrycken har resulterat i ett febrilt arbete innanför klassrummets fyra väggar. Som lärare inser man hur otroligt viktigt det är att det finns en mottagare för det arbete som görs. När skolarbetet blir Viktigt på Riktigt är det inte svårt att få med eleverna på tåget. Vem som är mottagaren? Det kan jag inte avslöja så här i juletider! 😉

Ur läroplanen:

Syfte:

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur
man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Centralt innehåll:

• Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.
  • Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom sin text och göra förtydliganden.