Välkomna till Latlantika!

Om ni läst vår förra inlägg, så ser ni vad fin vår ö blev! Medborgarna började direkt fundera på vart de ville bo.

”Jag vill bo bredvid vattenfallet!!”, ”Jag vill bo högst uppe på berget” och så vidare. Men vi hade ju inga hus att bo i…..

Strax där efter att vi byggt klart modellen av ön, så damp det ned ett nytt brev från António.  Han ville nu att vi skulle ge landet ett namn och skapa en flagga till landet samt att bygga hus som vi kunde bo i, så lägligt!

Vi samlades i de grupper som vi hade blivit indelade i  för att börja skapa våra hus. Vi pratade om hur viktigt det är att samarbeta och hur man samarbetar på ett bra sätt.

Vi ska:

• Lyssna på varandra.
  • Säga vad vi tycker och vara engagerade i uppgiften.
  • Tala i tur och ordning.
  • Ställa följdfrågor till varandra.
  • Jämka eller rösta om vi tycker olika.

Vi började tillsammans fundera kring vilka rum vi behövde i huset och hur huset skulle se ut. Alla målade varsin skiss över huset och hur vi tänkte att det kunde se ut på både insidan och utsidan och sedan kom vi fram till en gemensamt förslag.

Efter det fick eleverna i Lyckan (åk 5-6) ta över och arbeta vidare med att göra skala- och areaberäkningar och sedan bygga upp husen. Det är så bra att vi kan hjälpas åt!

De yngre eleverna jobbade sedan vidare med att måla flaggor till landet och hitta på ett namn till landet.

Titta så många fantastiska förslag på flaggor och namn som hittats på!

Men hur skulle vi nu göra för att bestämma vad landet ska heta och vilken flagga vi ska ha?

Att rösta fram en gemensam favorit kändes bra tyckte vi.

Att ordna val fixade de äldre eleverna på ett strålande sätt!

Vi hade med våra pass och prickade av oss på röstlängden, precis som på ett riktigt val! Här nedanför ser ni det vinnande bidraget. Så nu heter vårt land Latlantika!

I fredags så var husen klara och färdig att placera ut på Latlantika. Det var inte ett hus som var det andra likt. Så många spännande och unika designlösningar.

Det gick fantastiskt fint att placera ut husen. Medborgarna på Latlantika löste utplaceringen av husen genom att diskutera, jämka och komma till beslut som alla var nöjda med. Tänk om alla vuxna beslutsfattare hade varit så ödmjuka, rättvisa och inlyssnande som medborgarna på Latlantika!

Nu undrar vi vad nästa uppdrag kan vara…

Under det här uppdraget ser vi att vi har arbetet mot följande förmågor och centralt innehåll i vår läroplan:

Bild åk 1-3

Förmågor

• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

Centralt innehåll

• Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
  • Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för-och bakgrund
  • Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.
  • Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

SO åk 1-3

Samhällskunskap

Förmågor

• reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Bild åk 4-6

Förmågor

• skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Centralt innehåll

• Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  • Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Matematik åk 4-6

Förmågor

• välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter
  • föra och följa matematiska resonemang
  • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centralt innehåll

• Konstruktion av geometriska objekt. Skala och dess användning i vardagliga situationer.
  • Metoder för hur omkrets och area hos olika tvådimensionella geometriska figurer kan bestämmas och uppskattas.

Samhällskunskap åk 4-6

Förmågor

• reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar
  • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv

Centralt innehåll

• Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut.