Vi gör oss redo för avfärd!

Christer Fuglesang har fått reda på att vi gör oss redo för att ge oss ut på rymdfärd, så han skickade oss ett brev för att ge oss tips hur vi kan förbereda oss.

Christer är ju den ende svensk som har varit ute i rymden och han vet att det krävs mycket träning för att klara av att genomföra en rymdresa.

Under en vecka genomförde vi ett ”träningsläger”, där vi tränade vår fysiska styrka och smidighet på idrottslektionerna, vilket ni kunde läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Med Jenny-Anne  fick vi resa bakåt i tiden och då lärde vi oss att långt tillbaka i tiden trodde människorna att det var gudar som skapat Jorden och att de bestämde över vad som hände på Jorden. Man trodde att Jorden var platt eftersom man inte såg längre än till horisonten. På 400-talet före Kristus talade Aristoteles om att Jorden var rund, men det var ingen som trodde på honom. Man trodde honom däremot när han sa att Jorden var i centrum och att solen kretsade runt jorden – en så kallad geocentrisk världsbild. Den här världsbilden hade man faktiskt ända fram till 1500-talet då Kopernikus enligt sina beräkningar kom fram till att det är solen som ligger i mitten och att Jorden kretsar runt den: en heliocentrisk världsbild. Vid den här tiden var kyrkans makt stor och kyrkan vägrade tro på Kopernikus, eftersom Jorden är så speciell måste den ligga i centrum. I början av 1600-talet lyckades Galileo Galilei uppfinna ett teleskop som han kunde se ut i rymden med. Han såg att det Kopernikus sa var sant: Jorden och andra planeter kretsar runt solen. Man visste nu också att Jorden är rund. Detta var uppkomsten till hur vi ser på rymden idag.

Så småningom ville människan ge sig ut och upptäcka rymden men innan vi själva vågade åka ut skickade vi iväg djur. Den första varelsen som åkte ut i rymden var hunden Laika år 1957. 12 år senare år 1969 var det dags för människan att ta sina första steg på månen då Niel Armstrong landade på månen.

Hos Sara fick vi lära oss hur det är att vistas i rymden.

Vi fick se filmer från hur det är på den Internationella rymdstationen ISS. Vi undrade över varför astronauterna svävar och kom fram till att det är för att det saknas gravitation. Vad får frånvaro av gravitation för konsekvenser? Hur gör en när en går på toaletten? Kan en duscha? Hur gör en för att hålla kroppen i trim?
Vi fick också veta hur astronauterna gör när de tränar inför sin rymdresa. Visste ni att alla som ska ut i rymden måste kunna både ryska och engelska? Eller att alla måste kunna flyga ett jetplan och kunna laga allt som eventuellt går sönder på rymdstationen? Det går ju inte att ringa en hantverkare så fort något händer!
Men en sak som nästan är det viktigaste för astronauterna är att kunna samarbeta. Därför tränar de t ex genom att bo lång tid tillsammans på en u-båt eller genom att bo i grottsystem långt ner under markytan.
Vi tränade samarbete genom att försöka slänga rymdskräp i rymdsoptunnan. Det var lite klurigt, men eftersom vi samarbetar så bra löste vi vårt uppdrag fint!
Roligt klipp för den som vill se mer:
Christer Fuglesang leker med godis och vatten

Sofia lärde oss om hur livet utvecklats från Big Bang till nu.

I klassrummet möttes eleverna av ett långt snöre, 4,6 m snöre för att vara exakt. På snöret hängde några lappar: 1, 2, 3 och 4. De fick först en förklaring till vad detta snöre representerade: 4,6 miljarder år sedan jorden skapades. De fick även veta att en millimeter på snöret symboliserar en miljon år. Det är väldigt lång tid!

Därefter fick de gissa var på snöret de skulle placera dinosaurierna och människorna. Här fick de också veta att det är Evolutionsteorin vi ska jobba med och att det kända namnet bakom denna teori är Darwin. Han trodde att allt levande har samma ursprung, alla djur, växter och människor är släkt med varandra,

Eleverna fick sedan en genomgång av några viktiga händelser och vissa bakomliggande orsaker. Vi färdades från Big Bang för ca 13,7 miljarder år sedan, ända fram till idag. De nedslag som gjordes var exempelvis: första livet på jorden, snöbollsjorden, första landlevande djuret, dinosaurierna, Lucy och vår art av människa. Intressant att vår art av människa endast funnits under den absolut sista biten på snöret.

Efter genomgången var det dags för eleverna att skapa sitt egna/klassens tidssnöre med laminerade bilder av dessa viktiga händelser.

I slutet av lektionen fick eleverna tänka tillbaka på deras första gissning angående var de skulle placera dinosaurierna och människorna.

På förskolan har barnen läst om och tittat på filmer om hur det är att leva i rymden. De har också övat sig genom att träna olika färdigheter på en rymdbana.
Vi har tränat viktlöshet och balans, fingerfärdighet, samarbete och styrka.

Nu är vi redo att resa ut i rymden!
I Lgr 11 läser vi:
SO åk 1-3
  • Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.
  • Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Biologi åk 4-6

• Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Fysik åk 4-6

• Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  • Människan i rymden och användningen av satelliter.
  • Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Geografi åk 4-6

• Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.