Halloj Klonk! Här kommer svaren på dina frågor.

Vår rymdkompis Klonk har kollat in jorden och hade lite frågor till oss om hur jorden fungerar egentligen. Frågorna hen ställde ville i verkligen ta reda på och försöka förklara på ett så bra sätt som möjligt.

Frågorna var:

• Varför är det ljust ibland och mörkt ibland på jorden?
  • Varför har människor jättemycket kläder på sig på vissa ställen på jorden och sedan så har de nästan inga kläder på sig alls på andra ställen samtidigt?
  • Varför är det ibland jättemycket vatten på stranden och sedan efter en stund är det nästan inget vatten alls. Vad beror det på?
  • Vad är det för boll som snurrar runt jorden? Varför syns den ibland och sedan inte?

Eleverna i Glädjen har verkligen gått in för att förstå och förklara hur allt förhåller sig. De har läst, tittat på filmer, fröken har fått förklara, de har fått skriva förklarande texter samt illustrerat till. De har också skapat olika snygga modeller som kan förklara dessa olika fenomen.

Här så kan vi se månens olika faser. Det är riktigt klurigt att klura ut hur det faktiskt ser ut från jorden och varför det är som det är.

Med den här snurran kan vi förklara hur det blir dag och natt, år och månader.

Dessutom har några av eleverna fått förklara muntligt och så har de skickat ett meddelande till Klonk.

De yngre barnen i Tryggheten har också lärt sig om årstiderna och presenterar dessa med en fin liten dans.

Under det här arbetet har vi bland annat strävat efter följande mål från läroplanen Lär 11:

Förmågor fysik:

• använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Centralt innehåll NO åk 1-3

• Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.
  • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Centralt innehåll svenska åk 1.3:

• Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.
  • Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom sin text och göra förtydliganden.
  • Handstil och att skriva på dator.
  • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
  • Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder och andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.
  • Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras.
  • Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, interaktiva spel och webbtexter.

Centralt innehåll fysik åk 4-6

• Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Centralt innehåll svenska åk 4-6

• Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
  • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder och digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.