Ledtrådarna leder oss in på olika spår…

Resan går vidare, men ledtrådarna leder oss in på olika spår.

Tryggheten

Guanchen har skickat en skattkarta till oss vilken leder oss till ett brev.

Guanchen skriver att han är besviken på oss för vi har gjort en stor världskarta men vi har inte placerat ut Kanarieöarna och Teneriffa på kartan.

Han undrar också om vi känner till de stora världshaven och i vilket hav Kanarieöarna ligger. Vi letar i kartboken och söker på nätet.

Vi markerar värlshaven på vår karta och tar reda på vilket hav som är störst och vilken världsdel som är störst. Och vi placerar Kanarieöarna på vår karta. 

Vi tänker att om vi lär oss mycket om Afrika så kommer Guanchen säkert att hjälpa oss att ta fast tjuven. 

Vilka djur finns i Afrika? Alla barn väljer var sitt djur att forska kring, ritar och skriver om djuret och sen presenterar vi detta för varandra. 

Vad äter man i Afrika? Vi ser en film, sen ritar vi och skriver om maten vi sett. Veckans sista skattjakt leder till vår närmsta lekplats. Guanchen skriver att tjuven har lämnat Afrika och rest till en annan världsdel, men vilken? Ledtrådar kommer nästa vecka. Men han vill att vi gör fina skålar som ett minne, en souvenir från Afrika. 

Men hur? Och av vad? Någon har ställt in mjöl och salt på Tryggheten, kan man göra skålar av mjöl och salt? Vi hittar ett recept på trolldeg och måste använda olika mått för att blanda till en fin deg. Skålarna måste nu torka och i nästa vecka kan de målas. 

Vi hittar ett fint guldpaket med ett brev i från Guanchen. Guanchen vill gärna få veta vad vi lärt oss om Afrika innan jakten går vidare till nästa världsdel. Vi skriver tillsammans ner vad vi minns på datorn, sen vinkar vi hej då till Afrika. Vad minns vi av Afrika? Jo, djuren vi pratat om och den roliga filmen om när flodhästen pruttar. Vi minns filmen om de som bodde i Nigeria och hade vatten omkring sej, de tog sej fram med båtar och åt fisk, frukt och grönsaker. Vi vet också var Afrika ligger och hur världsdelen ser ut.

Glädjen

På den film som tjuven skickat såg vi att han befann sig på savannen i Afrika bland lejon, elefanter och flamingos. Vi fick nu i uppdrag att lära oss mer om djur i Afrika genom att var och en fick välja ett afrikanskt djur som vi fick läsa faktatexter om. Vi fick skriva ner fakta vi lärde oss om djuret och skapa vår egen fakta-text. För att få lära oss om ännu fler djur fick vi sedan redovisa våra kunskaper för varandra i mindre grupper. Detta uppdrag gav oss 10€ i spelet.

Nästa uppdrag i ”Jakten på den försvunna skatten” blev att lära oss mer om pyramider, för tänk om tjuven tagit sig till Egypten och gömt sig i en pyramid. Vi tog reda på hur man byggde pyramider och varför och slutligen byggde vi i mindre grupper varsin pyramid på stranden. De spel-karaktärer som hade som bra egenskap att vara bra på matematik spelade här en stor roll eftersom mycket matematiskt tänkande behövs då vi bygger en pyramid. Visste ni tex att basen i en pyramid inte är en triangel, utan en kvadrat? Det vet vi nu!

Att man äter mycket majs, grönsaker och torkad fisk fick vi lära oss om och att man på många platser i Afrika handlar på marknader istället för i affärer. Många odlar själva och man tillverkar kärl och skålar utav lera som man kan förvara maten i. Vi fick lära oss att den kupade handen är förebild för hur man tillverkar skålar och det hjälpte oss vid det uppdrag vi fick genomföra: att tillverka våra egna skålar i lera.

I Afrika har man på många ställen inte tillgång till böcker på samma sätt som vi har. Där har folksagor berättats i generationer, en av dessa sagor fick vi lyssna och titta på. Vi fick också lyssna till myter om de Egyptiska gudarna, tex solguden Ra. Sedan var det dags för oss att skriva egna sagor om livet i Afrika. Med stor entusiasm skrevs det för fullt och vi avslutade uppdraget med att läsa upp sagan för en kompis samt att lyssna till kompisens saga.

Atlanten är det hav som en del av Afrika men även Kanarieöarna är omgett av. Att dyka ner i detta hav och undersöka livet under ytan genom att snorkla var otroligt upplevelserikt och spännande. Vi fick lära oss om djuren som finns i havet här och vi fick också lära oss livräddning i vattnet, samt HLR. Nu är vi rustade för livet under ytan och för eventuella olyckshändelser. Tyvärr hittade vi ingen tjuv i Afrika men jakten går vidare…

Centralt innehåll åk 1-3

Bild:

Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Matematik:

Grundläggande geometriska objekt samt konstruktion av geometriska objekt.

NO

 • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
 • Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

SO

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Svenska

 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
 • Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras.

Teknik

Några vanliga tekniska lösningar där människan härmat naturen, till exempel den kupade handen som förebild för förvaringskärl.

Och nu går resan vidare till…

 

 

Lyckan
I åk 4-6 Lyckan så ledde spåren oss till Storbritannien och närmare bestämt London.
De tre uppdrag som eleverna kunde tjäna pengar på i detta läge var:
Kartkunskap: Europas länder. Visst har ni upptäckt Seterra där man kan träna på kartkunskap digitalt. De elever som lyckades spika alla länder belönades med 20€.
Testa dina kunskaper du också: https://online.seterra.com
Fakta om Storbritannien: För att lyckas kamma hem dessa 20€ så skulle eleverna läsa faktatexter och titta på film för att ta reda på grundläggande fakta om landet.
Reseberättelse: Uppdraget var för karaktärerna att resa till London i jakten på tjuven. I reseberättelsen skulle de leta efter tjuven på flera kända platser i London. Det ligger mycket research och författarglädje bakom denna reseberättelse.
Här kommer en spännande jakt på tjuven författad av karaktären ”Kim Silverhielm”.

”Jag sitter hemma i min gråa soffa och är helt slut efter dagens arbete. Jag tycker att det funkar bra att jobba med Ola och nu har vi kommit igång med våra jobb. Det var lite svårt i början men nu är allt ungefär som vanligt bara att man pratar mer engelska och så är det lite annan miljö också. Klockan är 18:35. Jag scrollar instagram på mobilen medan jag väntar på att Sofie ska bli klar med maten. Plötsligt plingar det till i min dator. Jag öppnar datorn, skriver in min lösenkod och öppnar min mail. Det är från Ola. Det är inte ett så långt mail så jag läser det snabbt, han skriver:

Hej! Tack för en bra arbetsdag. Jo det är så att jag fick ett mail från chefen där han skriver att vi ska ge oss av till London. Tjuven har tydligen gömt sig där och vi måste skynda oss. Packa väskan för vi åker imorgon. MVH Ola Jansson.

Jag reser mig hastigt och nästan springer till mitt sovrum. Jag tar fram en stor resväska och börjar packa inför resan. Sofie frågar vad jag håller på med men jag har inte tid att svara. Jag packar ner kläder för några dagar och saker som kan vara bra att ha med sig. Jag packar även ner 50€ som jag sedan kan växla till deras valuta. Efter en stunds packande känner jag mig hyfsat klar. Jag går ut i köket och ser att Sofie har dukat fram. Det är spagetti med köttfärssås som står i en varsin kastrull. Jag ser hur röken osar ut ur kastrullen som står på bordet. Jag sätter mig ner vid bordet, tar en tallrik, tar mat och börjar äta. Jag berättar för Sofie om allt som kommer att hända. Hon ser både glad och chockad ut. 

– Hur länge kommer du att vara borta? frågar Sofie oroligt.

– Det vet jag inte men det kan nog ta några dagar, svarar jag.

När vi ätit klart dukar jag undan och diskar. Klockan är nu 19:50. Ola skickade också en länk där det finns information om tiderna på flyget och våra platser mm(med mera). Flyget går klockan 08:15 och vi kommer sitta på plats nr 29 och nr 30. Flyget landar i London klockan 12:35. Vi ska också bo på ett hotell, Hotell London Marriott County hall. Chefen betalar och fixar med hotellet så det är inget vi behöver tänka på.

När jag har diskat klart så sätter jag mig ner i soffan med Sofie och kollar på en film. Jag vet inte vad den heter men den är iallafall bra. Jag lägger mig klockan 21:20. Jag är så spänd inför resan och jag har aldrig varit där heller. Ola har varit där förut vilket är bra för då har han lite erfarenheter om London. Jag somnar… 

Nästa dag vaknar jag klockan 06:15 av ett alarm på min mobil. Jag ställde in det innan jag la mig igår för att inte försova mig. Jag kliver upp ur min säng och klär på mig. Jag tar på mig en tröja, ett par långa byxor och en hoodie. Jag går ut i köket och börjar laga frukost. Sofie sover så jag behöver vara tyst för att inte väcka henne. Till frukost äter jag en macka och en skål gröt. Jag gör också en god macka till Sofie till när hon vaknar. När jag är ätit färdigt ställer jag in min tallrik och min skål i diskmaskinen. Jag gör iordning väskan som ska med och skickar iväg ett meddelande till Ola att jag är redo för att åka. 

Jag går ut ur lägenheten och låser. Jag och Ola ska ta en taxi till flygstationen tillsammans. Taxin går från Ola klockan 07:05 och klockan är nu 06:56. 

Jag sätter mig på en bänk medans jag väntar på taxin. När taxin är framme vid mig kliver jag in i bilen och ger min väska till taxiföraren. Han lägger väskan i bakluckan och börjar åka. 

Jag sitter bredvid Ola och pratar om hur vi ska ta fast tjuven. 

När vi är framme vid flygplatsen lämnar taxiföraren av oss, vi tar våra väskor och säger adjö. 07:45 . Flyget går klockan 08:15 så det gäller att vi skyndar oss. Vi checkar in våra väskor och går igenom säkerhetskontroller. Det är precis att vi hinner med flyget. När vi går in i flyget sätter vi oss på plats nr 29 och 30. Stolarna är blåa och ganska stora. Vi åker med ett polisplygplan som det inte är alls många i. När vi kommit upp i luften kommer det direkt två flygvärdinnor med en vagn som de har mat, kakor, läsk, kaffe och mycket mer på. Den ena flygvärdinnan har en blå kappa med svarta linjer på. Hon är ganska lång och har kort blont hår. Den andra flygvärdinnan ser nästan likadan ut förutom att hon är kortare och har längre hår. 

När vi suttit i flyget i ungefär en timme så börjar det skumpa. Det finns högtalare i taket där en man som låter lite orolig berättar att det är en storm som blåser förbi oss. Den stormen kommer att försvinna om 15 minuter så det är lugnt men att vi måste ta på oss bältena. Jag väcker Ola som sovit ett bra tag nu och berättar att han måste ta på sig bältet.

Tre timmar senare.

Jag kollar ut genom fönstret och ser london. Det är inte jättestort men otroligt fint. Husen är höga och flygplatsen ligger bara en bit ifrån de vackra London eye. Min och Olas plan är att  börja med att besöka Buckingham palace sedan ska vi åka vidare till Oxford street där vi nog kan fråga ganska många om de sett tjuven. Då borde vi ha hittat spår efter tjuven. Vi landar nu i London och ska påbörja våran jakt efter tjuven. 

Vi kliver av flyget och går igenom en tunnel som går in till själva flygstationen. Tunneln är trång och liten och jag känner till och med lukten av unket gammalt hus i tunneln även fast jag har munskydd på mig. När vi kommit ut ur den hemskt illaluktande tunneln tar jag snabbt av mig munskyddet och andas. Jag sätter på mig munskyddet igen och börjar gå med Ola mot det stora rummet där man tar sina väskor från ett rullande band. Vi kommer fram till väsk mottagningen och väntar på våra väskor. Som alltid när man ska ta sina väskor så är man rädd att de inte kommit med. Vi väntar och väntar och till sist så ser vi våra väskor komma på bandet. 

– Vilken lättnad! utbrister Ola och börjar småskratta.

– Aa visst är det skönt att våra väskor kom rätt, säger jag och börjar nästan skratta jag med. 

 Vi går mot utgången och pratar lite tyst om våran plan. När vi är framme vid utgången så kommer en konstig röd buss. Den är dubbeldäckad och ser gammal ut. Vi kliver in i bussen och frågar på engelska vart denna buss går och busschauffören säger att dem kommer att åka förbi hotell marriot county hall och att han skulle kunna släppa av oss där. Vi säger tack och går in i bussen. Vi sätter oss längst bak. Bussen är ganska full med människor så att våra väskor inte får plats.

– Excuse me? säger jag till en dam som sitter framför. 

– Yes? säger damen med en extrem brittisk dialekt.

– Can I put my bag under your feets? frågar jag snällt.

– Yes for sure! svarar damen glatt.

Jag tar min väska och lägger den under hennes fötter. Jag fick inte plats med min väska under mina fötter för att väskan var för stor. 

När vi är framme vid hotellet har nästan alla i bussen gått av. Jag och Ola tar våra väskor, tackar chauffören och går ut ur bussen. När vi är framme vid hotellet så checkar vi in. Vi får vårat rum på nr 156. Vi kommer fram till vårat rum och börjar direkt med att packa upp. Vi hinner nästan inte ens kolla på hur det ser ut för att nu är det bråttom. 

Vi är nu klara med att packa upp. Vi har inte ätit på ett bra tag nu och jag börjar bli riktigt hungrig. Jag frågar Ola om vi inte ska gå ut och ta en måltid på någon resturang. Han tycker det låter bra men att vi måste göra det fort. Vi går ut ur vårat rum och trycker på knappen till hissen. Vi bor på våning 5 så det går ganska fort för hissen. Det är en annan som ska in i hissen också. Det är en engelsman i ungefär 30 års åldern. Han är ganska tjock om man får uttrycka sig så. När hissen öppnar sig så går vi in. Den är ganska stor så vi trängs inte. Det passar väldigt bra att den är stor nu när man måste hålla 1-2 meters avstånd. 

Vi går ut ur hissen och ut ur hotellet. Vi fortsätter sedan på en gata med många hus tätt intill varandra. Första restaurangen vi kommer till tar vi inte. Det finns bara fisk att välja på och jag gillar inte fisk. Inte Ola heller. Vi kommer sedan fram till en restaurang som det finns typ allt möjligt att beställa. Vi går in där och beställer mat. Jag tar en hamburgare och Ola tar en pizza. Det var faktiskt riktigt gott. När vi är klara är klockan 17:23 och vi beslutar oss för att fortsätta imorgon.

 Nästa dag.

Vi vaknar nästa dag klockan ungefär 09:30 och äter frukost. Jag äter gröt och Ola äter yoghurt och macka. När vi är klara bestämmer vi oss för att besöka Buckingham palace. Det ligger en bit bort så vi kommer att behöva åka taxi. Vi går ut ur rummet, ut ur hotellet och går till närmsta taxi. Vi kommer fram till en snubbe som står och röker pipa medan han väntar på att någon ska vilja åka taxi. Ola frågar om han kan ta oss till Buckingham palace snabbt. Han säger att det går fort för att han kan en genväg. 

– It cost 20 pounds please.

Vilket är ungefär 250 svenska kr. Vi sätter oss i taxin och åker mot Buckingham palace. Vi är där på tio minuter och det gick snabbt.Vi kliver ur taxin och jag ger pengar till taxichauffören. Han vinkar hejdå och vi vinkar tillbaka. Vi kommer in genom grindarna där det står tre vakter som är rödklädda och har en lång svart fluffig hatt på huvudet. Det kostar 15 pund att besöka palatset men vi skickar bara notan till chefen så fixar han det. 

Vi kliver in i palatset, det kommer en vakt som frågar vad vi gör här och eftersom vi är under cover så säger vi att vi vill se hur huset ser ut. Han tar oss och några andra på en liten rundtur för att se hur det ser ut. Vi går igenom många rum, jag och Ola tittar extra noga om tjuven gömmer sig någonstans. Efter ungefär 30 minuters letande så är rundturen över och vi har inte sett tjuven.

– Vi måste fortsätta vidare, säger jag till Ola. 

– Vi åker vidare till Oxford street där vi kan fråga om någon sett tjuven, säger Ola som svar.

Vi tackar vakterna och beger oss vidare. Vi ringer en taxi. Efter ungefär 5 minuter kommer en taxi. Det är samma chaufför som tidigare. Jag tänker att han måste ha haft väldigt få kunder. Han stannar och ser glatt på mig och Ola. Vi hoppar in i taxin och åker vidare till Oxford street.

När han stannar taxin så kliver vi ut ur bilen och ser oss omkring. Det känns mäktigt att vara vid Oxford street, det är liksom så stort. Vi säger hejdå till chauffören och börjar gå mot folkmassan. Vi frågar runt om det är någon som sett en lång man med en låda som har kedja runt. Vi frågar och frågar och ingen har sett honom. Vi letar en liten stund efter tjuven och ser ifall vi kan hitta tjuven med egna ögon. Men som vi trodde så hittar vi inte tjuven. Orken försvinner och hungern börjar ta över. Vi måste äta för att få energi. Vi går till närmsta butik och köper en stor vattenflaska och en varsin kycklingsallad. Sedan sätter vi oss ner på en bänk och äter lunch. Det blev lite sen lunch men det går nog bra. 14:35.

Vi har ätit klart och nu har jag mer energi. 

– Vi måste tänka nytt, säger Ola som om han kommit på något.

– Som vadå? undrar jag.

– Jag tänkte att vi skulle kunna… åka upp i London eye! utbrister Ola som om det var det bästa han någonsin kommit på, och det var smart.

Vi tar undan det vi ätit ur och går till närmsta taxi hållplats. Det blir mycket taxi men det är så smidigt så att man kan liksom inte låta bli. Vi står och väntar en liten stund på att taxin ska komma. Den kommer efter en 15-20 minuter. Det blev nog dagens längsta väntan hittills. Vi kliver in i taxin och säger vart vi vill åka. Nästa besök London eye. 

Vi kommer fram till en hållplats ca 400 meter ifrån de stora hjulet. Vi tackar och betalar sedan börjar vi gå mot hjulet. När vi kommer fram till London eyes stora, gigantiska, enorma hjul så stoppas vi av en vakt som säger att vi måste vänta på våran tur att åka upp. Vi betalar och ställer oss i kön på tur. Det är en ganska lång kö så vi får vänta ett tag. De som var i hjulet kliver nu ut och andra börjar gå på. Kön minskar av folk. När det är vår tur att kliva på så är vi nästan de sista innan hjulet börjat röra sig uppåt. När vi är uppe högst upp så reser jag och Ola sig från bänken. Vi ställer oss upp och spanar över London. Jag tog med mig en kikare som kunde vara bra att ha och nu kom den till nytta. Jag kollar in i kikaren och fäster blicken direkt på en man som går med en låda i handen. Han har svarta kläder och en stor hatt. Han går fram till en kvinna och öppnar lådan. Han plockar ut ett par skor och ger skorna till kvinnan. Äsch tänker jag det var bara en vanlig man som ville vara snäll. Hjulet börjar gå neråt när jag ser en man springa in i Madame Tussauds vaxmuseum. Han höll i en kista med en kedja runt om. Det måste vara han. Jag säger till Ola att jag såg tjuven springa in i vaxmuseet. Det känns som en evighet när hjulet går neråt. 

När vi tillslut kommit ner springer vi mot Madame Tussauds vaxmuseum. Vi springer till benen tar stopp. Det är bara 100 meter kvar tänker jag. 80, 60, 40, 20 meter och sedan är vi framme. Jag flåsar som jag aldrig gjort förut. Jag får vänta på Ola som är en bit efter mig. När Ola kommit fram gör jag high five med honom och vi går in i vaxmuseet. Jag går åt ena hållet och Ola andra. Vi letar och letar.

– Där är han! ropar jag högt och springer mot honom.

Jag greppar tag i hans hand men tappar sedan. Han springer ut bakvägen och jag har ingen ork kvar. Jag tar snabbt fram min mobil och fotar hans ansikte när han tittar bakåt när han skriker:

– Ses när vi ses! 

Jag känner hur oron växer i magen. Jag är helt slutkörd. Vad kommer hända nu och vad kommer chefen säga om det här?”

Attans! Tjuven kom undan så vi får jaga vidare efter honom.

För att ta reda på vart tjuven nu begett sig så fick vi snurra på Lyckohjulet för att veta vart tjuven begett sig.
Hur många ledtrådar behöver du för att knäcka koden?
Vart är vi på väg?

 Från läroplanen Lgr 11 för åk 4-6 har vi arbetat mot följande mål:
Engelska
Förmågor:
reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.
Centralt innehåll
 • Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där engelska används.

Geografi

Förmågor:

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker,

Centralt innehåll

 • De svenska, nordiska och övriga europeiska natur-och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
 • Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
 • Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
 • Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Svenska

Förmågor:

 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift, 
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, 
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och 
 • söka information från olika källor och värdera dessa.

Centralt innehåll:

 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
 • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö-och personbeskrivningar samt dialoger.
 • Texter i digitala miljöer, till exempel texter med länkar och andra interaktiva funktioner.
 • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.
 • Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på Internet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *